niedziela, 2 lutego 2014

Sałatka śledziowa z buraczkami

Sałatka śledziowa 


Składniki:
  •  słoik matjasów w oleju (500g)
  •  1 duży burak (ugotowany w skórce)
  •  2 średnie ugotowane ziemniaki
  •  pół jabłka (najlepiej kwaskowate)
  •  2 korniszony
  •  1 cebula czerwona
  •  2 łyżki śmietany i 2 łyżki majonezu
  •  pieprz, ewentualnie sól
Wykonanie:

Gotujemy buraka, i ziemniaki.Śledzie opłukujemy, kroimy w kostkę. Ziemniaki, korniszony również kroimy w kostkę.Cebulę siekamy drobno i przelewamy wrzątkiem by zmiękła.Buraka i jabłko ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy majonez, śmietanę i pieprz. 
Gotowe ! ;)

Najlepiej sałatka smakuje "po odstaniu", gdy wszystkie składniki się dobrze połączą.