środa, 29 stycznia 2014

Domowe hamburgery :)

Domowy hamburger 


Nieprzyzwoicie kaloryczny, tłuściutki...może :)ale jaki pyszny ! 
Namawiam do spróbowania wszystkich tych, którzy do tej pory sceptycznie podchodzili do domowych hamburgerów... może zmienią zdanie ;)


  
Hamburger (ok 6 sztuk): 

  •  mięso wołowe 500g
  •  2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  •  pół szklanki rosołu (bądź wody)
  •  pół łyżeczki pieprzu cayenne, sól pieprz do smaku
Wykonanie :
Mięso mielimy, dodajemy wszystkie składniki, i dobrze mieszamy na jednolitą masę.Rosół bądź woda dodają mięsu soczystości i delikatności. Następnie odstawiłam mięso do lodówki na ok godzinę. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, formujemy kotleciki i smażymy. Gdy się zrumienią z jednej strony przekładamy na drugą (ok 7- 10 minut z każdej strony). Gotowe !
Najlepiej bułki również podpiec na patelni, lepsze są lekko chrupkie i ciepłe oczywiście :) 
Dodatki według upodobań. Ja lubię do tego sos: na 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy delikatesowej.Polecam ! :)

  




wtorek, 21 stycznia 2014

Pancakes !

 Pancakes z ulubionymi dodatkami


Za oknami jest jak jest... ciężko wstaje się z łóżka, ciężko zmotywować się do czegokolwiek.Gdyby nie to, że mam psa i na dwór trzeba wyjść, to chyba nie wychodziłabym wcale z domu ;)

Na poprawę humoru i dobry początek dnia .....


Przepis na ciasto odnalazłam na jednym z moich ulubionych blogów -Taniec Smaków ;)-> Klik 
Ciasto jest mega puszyste, delikatne i pyszne ;) polecam !

niedziela, 19 stycznia 2014

Pieczona pierś z kurczaka w boczku

Pieczona pierś z kurczaka w boczku,z pieczonymi frytkami i fasolką szparagową 


Frytki:
  •  ziemniaki
  •  oregano
  •  pół łyżeczki papryki słodkiej
  •  sól, pieprz
  •  olej
Ziemniaki obieramy, płuczemy, suszymy. Piekarnik nagrzewamy do 220stu stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki kroimy podłużnie, dodajemy oleju i przypraw, wszystko mieszamy. Wykładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 20 - 25 minut. Podczas pieczenia obracamy, gdy się zarumienią z jednej strony.
Pierś z kurczaka:

  •  pierś (oczyszczamy z niedoskonałości)
  •  plastry boczku
  •  przyprawy wedle uznania
Oczyszczoną pierś, osuszamy, przyprawiamy. Ja dodałam paprykę słodką( na dwie piersi łyżeczkę, pieprz)owijamy w plastry boczku.

Gdy frytki będą "dochodzić", jakieś 10 minut przed końcem pieczenia wkładamy piersi z kurczaka. Gdy frytki będą gotowe, wyjmujemy, a pierś pozostawiamy jeszcze na 5 minut.
Dodatki wedle uznania. Jednak najbardziej lubię do tego fasolkę szparagową. Polecam ! :)






czwartek, 16 stycznia 2014

Omlet z szynką, szczypiorkiem i kiełkami

Na śniadanie, bądź na kolacje. Jak kto woli... 
Jeśli ktoś jest takim mega głodomorem jak ja, to polecam! 


Też jesteście fanami kiełków? Ja zaprzyjaźniłam się z nimi całkiem od niedawna. Jakoś nie byłam pozytywnie nastawiona do jedzenia "korzeni". 
Myślałam, że to na pewno jest fuj i smakuje ziemią :P Spróbowałam kiełków rzodkiewki i na prawdę polecam ! Są lekko ostre i smakują całkiem jak rzodkiewka! ;) Spróbujcie, a wyjdzie wam na zdrowie, kiełki są istną bombą witaminową. Posiadają mnóstwo mikro i makroelementów.