niedziela, 19 stycznia 2014

Pieczona pierś z kurczaka w boczku

Pieczona pierś z kurczaka w boczku,z pieczonymi frytkami i fasolką szparagową 


Frytki:
  •  ziemniaki
  •  oregano
  •  pół łyżeczki papryki słodkiej
  •  sól, pieprz
  •  olej
Ziemniaki obieramy, płuczemy, suszymy. Piekarnik nagrzewamy do 220stu stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki kroimy podłużnie, dodajemy oleju i przypraw, wszystko mieszamy. Wykładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 20 - 25 minut. Podczas pieczenia obracamy, gdy się zarumienią z jednej strony.
Pierś z kurczaka:

  •  pierś (oczyszczamy z niedoskonałości)
  •  plastry boczku
  •  przyprawy wedle uznania
Oczyszczoną pierś, osuszamy, przyprawiamy. Ja dodałam paprykę słodką( na dwie piersi łyżeczkę, pieprz)owijamy w plastry boczku.

Gdy frytki będą "dochodzić", jakieś 10 minut przed końcem pieczenia wkładamy piersi z kurczaka. Gdy frytki będą gotowe, wyjmujemy, a pierś pozostawiamy jeszcze na 5 minut.
Dodatki wedle uznania. Jednak najbardziej lubię do tego fasolkę szparagową. Polecam ! :)






3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda smakowicie! :) I na pewno takie jest!

    Hm, czy pierś dzięki zawinięciu w boczek nie będzie sucha? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wręcz przeciwnie ! Tłuszcz wytapiający się z boczku dodaje soczystości ;) No i ważny czas pieczenia... 10 - 15 min. maxymalnie

    OdpowiedzUsuń
  3. brakuje mi jakiegoś sosiku :D

    OdpowiedzUsuń