środa, 29 stycznia 2014

Domowe hamburgery :)

Domowy hamburger 


Nieprzyzwoicie kaloryczny, tłuściutki...może :)ale jaki pyszny ! 
Namawiam do spróbowania wszystkich tych, którzy do tej pory sceptycznie podchodzili do domowych hamburgerów... może zmienią zdanie ;)


  
Hamburger (ok 6 sztuk): 

  •  mięso wołowe 500g
  •  2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  •  pół szklanki rosołu (bądź wody)
  •  pół łyżeczki pieprzu cayenne, sól pieprz do smaku
Wykonanie :
Mięso mielimy, dodajemy wszystkie składniki, i dobrze mieszamy na jednolitą masę.Rosół bądź woda dodają mięsu soczystości i delikatności. Następnie odstawiłam mięso do lodówki na ok godzinę. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, formujemy kotleciki i smażymy. Gdy się zrumienią z jednej strony przekładamy na drugą (ok 7- 10 minut z każdej strony). Gotowe !
Najlepiej bułki również podpiec na patelni, lepsze są lekko chrupkie i ciepłe oczywiście :) 
Dodatki według upodobań. Ja lubię do tego sos: na 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy delikatesowej.Polecam ! :)

  




1 komentarz:

  1. wg mnie kotlet trochę za grubutki i bardziej to wygląda jak kanapka z klopsem. Ale i tak wciąż smacznie.

    OdpowiedzUsuń